Το παρόν και το μέλλον είναι στα καινούργια!



     

   Οι προτιμήσεις των αγοραστών κατοικιών τη δωδεκαετία που πέρασε άλλαξαν και με βάση αυτές, άλλαξε όλη η αγορά. Από την απίστευτα ταχεία ανοικοδόμηση λοιπόν της δεκαετίας 1998 -2008, το βάρος έπεσε στις παλιές οικοδομές και στην ανακαίνιση των διαμερισμάτων.

     Με κορύφωση του φαινομένου την περίοδο 2016 – 2018, χιλιάδες παλιά διαμερίσματα μεταβιβάστηκαν, ανακαινίστηκαν και μισθώθηκαν ή ιδιοκατοικήθηκαν, επαναφέροντας τη  ζωή σε οικοδομές ταλαιπωρημένες από τον χρόνο και την αλλαγή τρόπου ζωής των περασμένων δεκαετιών. Τεράστιο υπήρξε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε ακίνητα στα κέντρα  των μεγάλων πόλεων.   

   Οι ανάγκες των φοιτητών για αυτόνομη κατοίκηση, η έλευση φοιτητών και σπουδαστών από το εξωτερικό, η λειτουργία των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης έδωσαν και υψηλά ενοίκια. Επίσης η απουσία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, εξέθρεψε το φαινόμενο.       

   Από το 2018 όμως, παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις δειλή αρχικά, αλλά συνεχής ανάπτυξη της ανοικοδόμησης. Μάλιστα το εγχείρημα έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Σίγουρα, η πολύχρονη απουσία νέων κατασκευών δεν ήταν φυσιολογική. Όμως βαθύτερα είναι τα αίτια της μεταστροφής.

   Η έλευση των κατασκευαστών στην αγορά παλαιών διαμερισμάτων τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζουν και πωλούν, οδήγησε σε αύξηση των τιμών.  Πλέον η τιμή ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, δεν είναι πάρα πολύ  μακριά από την τιμή ενός καινούργιου.

   Πέρα από αυτό, αγοραστές τέτοιων ακινήτων, βρίσκονται καθημερινά ενώπιον ανυπέρβλητων προβλημάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Απουσία συνεννόησης, οικονομική δυσχέρεια ενοίκων, βλάβες και ζημίες που προκύπτουν στα κοινόχρηστα μέρη και χώρους, είναι κάποια από αυτά. Γιατί στην ουσία είναι ιδιοκτήτες ενός σύγχρονου διαμερίσματος (πχ κατασκευής 2020) που βρίσκεται εντός ενός κτιρίου που κτίστηκε το 1965. Στο ίδιο κτίριο άλλα διαμερίσματα έχουν επίσης ανακαινιστεί πρόσφατα, άλλα παλαιότερα και άλλα καθόλου. Κάποιοι δε ιδιοκτήτες, δεν ασχολούνται με την περιουσία τους, μιας και είναι απλά μεριδιούχοι  μίας κληρονομιάς, κάποιοι άλλοι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και κάποιοι για άλλους λόγους άλλοι δεν θέλουν.

    Η στροφή επομένως στην αγορά νεόδμητης κατοικίας φαντάζει απόλυτα αναμενόμενη.  Μάλιστα η παροχή πλέον στεγαστικών δανείων εξυπηρετεί σημαντικά την κατάσταση. Οι παροχές ενός καινούργιου διαμερίσματος  είναι πολλές, εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες και εγγυώνται καλύτερα μισθώματα, καλύτερη μεταπωλητική αξία κλπ.  Το  Crash Test της Κορωναϊκής κρίσης βρίσκει τον κλάδο αλώβητο, καθώς οι εκκρεμείς συναλλαγές - αγορές ολοκληρώνονται, το ενδιαφέρον νέων αγοραστών εκδηλώνεται και οι υποδείξεις συνεχίζονται. 

    

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη