ΠΟΥ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ;

     Τεράστιο κεφάλαιο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία αποτελούν τα κληροδοτήματα, οι δωρεές, και άλλες  προσφορές των πολιτών προς το κράτος, συλλόγους, μητροπόλεις κλπ. Το μεγαλύτερο άλλωστε μέρος της εκκλησιαστικής  περιουσίας αλλά και των κτιρίων των απανταχού στην επικράτεια δήμων προέρχεται από δωρεές.

             

  Τα τελευταία όμως χρόνια, παρατηρείται ένα παράδοξο. Όλο και λιγότεροι συμπολίτες μας παραχωρούν κάποιο ακίνητό τους.  Ακόμα πιο παράδοξο είναι το ότι ενώ πλέον οι αποποιήσεις κληρονομιάς κατακλύζουν τα πρωτοδικεία της χώρας, ουδείς σκέφτεται να προβεί σε οποιαδήποτε δωρεά.

                Η μόνη απάντηση που φαίνεται λογική είναι μάλλον δεν εμπιστεύονται τους φορείς αυτούς για τη χρήση της περιουσίας τους. Κι αυτό, διότι πολλές φορές η αξιοποίηση ή η εκμετάλευση του ακινήτου δεν είναι σύμφωνες με το πνεύμα της δωρεάς. Τεράστιες πολλές φορές περιουσίες βρίσκονται στην ιδιοκτησία οργανισμών, συλλόγων, δήμων, Εκκλησιών, Ιερών Μονών κλπ και δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα αξιοποίησής τους, αντίθετα εγκαταλείπονται και ερημώνουν.

    Πολλές φορές οι εντεταλμένοι ή τα διοικητικά συμβούλια δεν έχουν καν γνώση της ύπαρξης και της αξίας τους.  Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί καταγγελίες  για ύποπτες μισθώσεις ή και πωλήσεις. Πως και πόσο ενημερωμένος να είναι βέβαια ένας πρόεδρος ή ένα μέλος συλλόγου, ένας ιερέας ή ένας υπάλληλος που του ανατέθηκε μεταξύ άλλων και αυτή η υπηρεσία, για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η διαχείριση ακινήτων.  

    Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς, ακίνητα μεγάλης αξίας, μένουν  ανεκμετάλευτα, ερημώνουν και αποτελούν πηγές κινδύνων για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι ιδιοκτήτες τους τα δώρησαν  για τον αντίθετο ακριβώς σκοπό. Για να απαλύνουν τις ανισότητες και τον πόνο, για να βελτιώσουν τη ζωή και το μέλλον των επόμενων από αυτούς γενεών. Και ο υποψήφιος δωρητής μόνο αυτό βλέπει. Το τραγικό αποτέλεσμα.

   Η χρηστή διαχείριση και  η διαφάνεια είναι οι μόνες απαντήσεις, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Η ανάθεση των  θεμάτων αυτών σε ειδικούς και υπεύθυνους που θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν, ίσως η πρώτη κίνηση.  Ίσως έτσι μεταστραφεί η κατάσταση.

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη