Η Τουρκία κατάφερε πλήγμα ...οικονομικό


     Οι ειδήσεις από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρουσιάζουν μία κατάσταση έντονη μεν, όχι εμπόλεμη, παρά τη συγκέντρωση δυνάμεων Ελληνικών και Τουρκικών. Μακρές οι συζητήσεις για το ποιά θα είναι η πρόκληση από την απέναντι πλευρά και ποιά η αντιμετώπισή της από τη δική μας.  Φαίνεται, ότι αυτή η κρίση, είχε προβλεφθεί από τα επιτελεία και ήταν αναμενόμενο να εκδηλωθεί στη μέση της τουριστικής σαιζόν.

   Εμείς εξετάζουμε το θέμα με οπτική που δεν είναι μεν απόλυτα επίκαιρη (πιο πολεμικές προσεγγίσεις συνηθίζονται), είναι όμως πολύ σημαντική. Διότι ασχολούμαστε όλοι με τις αξιώσεις της Τουρκίας και τις μεθόδους αποτροπής από την πλευρά μας και μία στάσιμη κατάσταση αναμονής, όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, θεωρείται μάλλον καλή είδηση. Εάν επίκειται πόλεμος, ίσως να είναι μία καλή είδηση. Εάν όμως είναι ένα ακόμα παιχνίδι της γείτονος, τότε καλό είναι να δούμε και πόσο μας κοστίζει.

  Διότι κοστίζει ακριβά η ακύρωση των ταξιδιών προς τα νησιά όχι μόνο του νοτιανατολικού αλλά και γενικότερα του Αιγαίου και της πατρίδας μας λόγω του ότι η ζώνη φαίνεται πλέον εμπόλεμη. Πολλοί τουρίστες του Καστελόριζου, αποχώρησαν άρον άρον τις προηγούμενες ημέρες βλέποντας τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις και τις διαδοχικές υπερπτήσεις μαχητικών. Άλλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

   Πολύ πιθανόν να δούμε το φαινόμενο και στα άλλα νησιά ή ακόμα και να γενικευτεί. Κανένας δεν πάει διακοπές σε περιοχή που γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ειδικά φέτος, που η κατάσταση με τον covid κλπ είναι πιο περίπλοκη και δύσκολη.

    Και το θέμα δε σταματά εδώ, μιας και αυτή η εικόνα θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και για τις κρατήσεις των επόμενων ετών.

    Οι δε πολύτιμοι επενδυτές σε ακίνητη περιουσία, αναστέλλουν επ' αόριστον ή ακόμα θέτουν και σε επανεξέταση τη σκοπούμενη επένδυσή τους.

   Το πλήγμα που δίνεται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι (ευτυχώς βέβαια) πολεμικό αλλά οικονομικό. Και η πολιτική και διπλωματική ηγεσία έπρεπε να το καταλάβει και να είχε φροντίσει να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

     Μπορεί και μακάρι, σε αυτή την κρίση να μη πέσει ούτε πιστολιά, ούτε σφαίρα, η Τουρκία όμως έχει πυροδοτήσει μία βόμβα που προσβάλλει καίρια τον τουρισμό και την οικονομία μας και όσο συνεχίζεται χρονικά το φαινόμενο, τόσο μεγαλώνει η δράση της.    

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη