Το ... πρόβλημα των Funds


   

    Στους χαμένους της υπόθεσης του κορωναϊού συγκαταλέγεται ο κλάδος των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και των επενδυτών τους, των funds όπως έχουμε συνηθίσει γενικά να τα αποκαλούμε. Κι αυτό γιατί η συγκυρία βρήκε τις εταιρίες στη δυσμενή θέση να κατέχουν σχεδόν όλα τα ακίνητα των προβληματικών δανείων που έχουν αγοράσει, χωρίς να προλάβουν να τα εκποιήσουν να τα μισθώσουν, να τα εκμεταλλευτούν. 
   Ο σκοπός των εν λόγω εταιριών είναι κυρίως να έρθουν σε συνεννόηση με τον οφειλέτη και να βρουν τρόπο λύσης του προβλήματος. Έχοντας ΄αγοράσει΄ την απαίτηση - σε κλάσμα της οφειλής από την τράπεζα, πολλές φορές ακόμα και στο 15% της αξίας, είναι σε θέση να διαπραγματευτούν την ολοσχερή ή τμηματική εξόφληση σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την αξία, την ανταλλαγή, την μεταβίβαση και χρήση με μίσθωση κλπ. 

    Ήδη έχουμε αναφερθεί στο φαινόμενο της κωλυσιεργίας των στελεχών των εταιριών διαχείρισης (servicers) στην υλοποίηση του έργου τους. Ατέρμονες διαπραγματεύσεις, υψηλά τιμήματα, κακοί χειρισμοί, αποδίδουν συσσώρευση ακινήτων, προβλήματα και πλήθος εκκρεμοτήτων.

    Σ' αυτή την κατάσταση ήρθε η πανδημία και ακόμα και οι συμφωνίες που είχαν κλείσει ή/και  είχαν προοπτικές διεκπεραίωσης, πλέον δεν συζητούνται. Η παράταση στους πλειστηριασμούς καθώς και η συνέχιση προστασίας της πρώτης κατοικίας επιδρούν αρνητικά.

   Οι επιχειρήσεις που συζητούσαν ένα πλαίσιο συμφωνίας για την σωτηρία ή την ανάκτηση των  ακινήτων τους (βιομηχανικά ακίνητα κλπ) πλέον προσφέρουν ακόμα χαμηλότερα τιμήματα, όταν δεν αναβάλλουν τη συμφωνία.

   Το μεγαλύτερο όμως σοκ έρχεται από τις ξενοδοχειακές μονάδες, που 'αγοράστηκαν' σε υψηλές τιμές και σήμερα μένουν στα αζήτητα. Η παγκόσμια κρίση ακόμη επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και αυστηρό lock down στον κλάδο του τουρισμού με το μέλλον της λειτουργίας των μονάδων να διαγράφεται ζοφερό. Το 50% των ξενοδοχείων προβλέπεται να μην ανοίξει φέτος, ενώ νέο μεγάλο κύμα αθέτησης υποχρεώσεων αναμένεται με όλες τις προεκτάσεις του φαινομένου και άρα μεγαλύτερη προσφορά και χαμηλότερες τιμές.

   Είναι η εικόνα καταστροφική; Όχι! Δεν μιλάμε για Fund-ο των επιχειρήσεων, αλλά για το φούντο της κακής διαχείρισης των υποθέσεων που πλέον αναγκαστικά 'ξεκολλάνε' και που ενδεχομένως προσφέρουν ευκαιρίες για ...φούντο τιμών, καλύτερες διαπραγματεύσεις κλπ. Ίσως απλά η κρίση αυτή αποτελέσει την ευκαιρία για λύση των προβλημάτων αρκετών δανειοληπτών. Ίσως για πρώτη φορά, η πλάστιγγα τώρα γείρει υπέρ τους.             


1/Post a Comment/Comments

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη