Δεν ευτελίζονται τα ενοίκια κατοικίας




       Η επόμενη ημέρα του σοκ της πανδημίας έρχεται και μαζί της σπεύδουν πολλοί να αποκωδικοποιήσουν τα πράγματα στην αγορά. Δυστυχώς βιάζονται να προβλέψουν κατακρήμνιση των τιμών στις μισθώσεις κατοικιών. Και η βιασύνη, είναι κακός σύμβουλος.

     Πολλοί σχετίζουν την πρόβλεψή τους με την επερχόμενη  τουριστική κρίση και κατ’ επέκταση με την πιθανολογούμενη  μείωση ζήτησης κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η πραγματικότητα, όπως την έχουμε ήδη αποτυπώσει εδώ πολύ πριν την έλευση της πανδημίας, θέλει τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων  να στρέφονται ήδη από τα τέλη του 2019 προς τη μακροχρόνια μίσθωση, λόγω των φορολογικών και κρατικών παρεμβάσεων και ελέγχων στη λειτουργία τους. 

    Η μετάβαση δηλαδή από την βραχυχρόνια, στη μακροχρόνια μίσθωση, είχε ήδη, πριν την έλευση του 2020 και του κορωναϊού, δρομολογηθεί. Δεν σοκάρονται επομένως οι εκμισθωτές από τις εξελίξεις, ούτε βλέπουν κάποιο καταστροφικό τσουνάμι να έρχεται. Σε ακίνητη περιουσία έχουν επενδύσει άλλωστε! Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές. Οι ‘μεγάλοι παίκτες’ της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι εταιρίες διαχείρισης κλπ,  θα μείνουν στην αγορά και θα παλέψουν. Ήδη ετοιμάζουν τη φαρέτρα τους για τον, σε εκεχειρία το τελευταίο δίμηνο ‘πόλεμο’ με τα ξενοδοχεία.

     Το πρόβλημα που προκύπτει στις εμπορικές μισθώσεις, λόγω του lock down, δεν θα συμπαρασύρει τις μισθώσεις κατοικίας. Ίσως σε ένα βαθμό ‘διορθώσει’ τις τιμές.     

     Η εποχή που έρχεται, σίγουρα δεν είναι καλή. Οι ανακατατάξεις και οι δυσάρεστες ειδήσεις  είναι στο πρόγραμμα. Δεν θα εξαιρεθούν τα μισθώματα. Δεν προβλέπεται όμως ευτελισμός.  Το να παρουσιάζεται η πορεία της αγοράς τόσο επιπόλαια, δε βοηθάει κανέναν και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.  Άλλωστε, καθοριστικός χρόνος για οποιαδήποτε αισθητή μεταβολή στις μισθώσεις κατοικίας είναι το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου και μέχρι τότε θα συμβούν πολλά και θα υπάρξουν σημάδια.


0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη