Ο covid και οι Εκκλησίες


   Από τα πρώτα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού που αποτέλεσαν θέμα μεγάλης συζήτησης, ήταν αυτό των απαγορεύσεων προσέλευσης στις Εκκλησίες. Είναι μάλιστα από τις πρώτες ομάδες κτιρίων που απαγορεύτηκε η λειτουργία τους και από τις τελευταίες που θα επιτραπεί.

    Παροιμιώδεις λαϊκές εκφράσεις για να περιγραφεί η τάξη ή η καθαριότητα ενός χώρου, είναι και αυτές που σχετίζονται με την εκκλησία (καθαρό σπίτι σαν εκκλησία κλπ). Κι αυτό διότι στον χώρο λατρείας όλων σχεδόν των δογμάτων δίνονται ιδιαίτερη προσοχή και σημαντικές δωρεές από τους πιστούς για την καθαριότητα τον καλλωπισμό τους κλπ. Στη Ελλάδα δε, οι ναοί και κυρίως οι ενοριακοί, εκεί που γίνεται κάθε Κυριακή Θεία Λειτουργία δηλαδή, είναι τεράστιοι και πειριποιημένοι έως πολυτελείς.

    Η Χριστιανική ναοδομία γενικά, δίνει μεγάλη προσοχή στον φωτισμό, την ακουστικότητα και συνεπώς στον αερισμό. Ακόμα περισσότερο η Βυζαντινή ναοδομία (ειδικά στη σημερινή της μορφή), με τους θόλους, τους τρούλους αλλά και τα πολλά παράθυρα και πόρτες σε όλες (πλην της ανατολικής συνήθως) πλευρές του κτιρίου, δίνουν τη δυνατότητα φυσικού αερισμού και συνεχούς ανανέωσής του. Προκύπτει συνεπώς χώρος εξαιρετικά υγιεινός και ασφαλής από τη μετάδοση ασθενειών όπως ο covid 19.

   Επομένως σε ένα χώρο συνήθως άνω των 1.000 μ², με ασφάλεια θα μπορούσαν να παραβρίσκονται 10, 50 ή 100 πιστοί. και να έχουν απόσταση από 9 έως 90 μέτρα μεταξύ τους, όταν στα περίκλειστα markets και τις τράπεζες, οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών γίνεται προσπάθεια (συχνά όχι επιτυχής) να τηρηθούν στα περίπου 2 μέτρα. Η δε καθαριότητα, η τάξη και η αριθμητική ακρίβεια των παρευρισκόμενων στην εκκλησία όχι απλά επιτυγχάνεται, αλλά αποτελεί παράδοση.

    Ως εκ τούτου, μάλλον δίκαια ενίστανται οι πιστοί και η εκκλησία για την αντιμετώπιση του θεσμού.

   Ίσως μάλιστα θα έπρεπε πιλοτικά να ανοίξουν οι εκκλησίες για να αποτελέσουν παράδειγμα όχι μόνο λειτουργίας και τάξης  στην αγορά, την οικονομία και την κοινωνία αλλά διαχείρισης και κατασκευής κτιρίων που συναθροίζεται κόσμος. Ίσως έτσι αλλάξει η ροή των πραγμάτων και από τα βορειοευρωπαϊκών δεδομένων σκοτεινά, χαμηλοσκεπή καταθλιπτικά και ακατάλληλα για περιπτώσεις όπως ο covid σύγχρονα κτίρια, μεταβούμε σε μία περίοδο κατασκευής ελληνικής σύλληψης και δημιουργίας.      

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη