Κατά τα άλλα έτοιμοι!

 

         Φαίνεται ότι ο κυκλώνας Ιανός δεν έδειξε ακόμα, ευτυχώς, τη σφοδρότητά του στη χώρα μας, προκαλώντας λίγες ζημίες σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μία καταιγίδα όμως, διέλυσε κυριολεκτικά περιοχές της Θεσσαλίας και της στερεάς Ελλάδας και εννοείται της Αττικής. 

   Δεν είναι πολλές ώρες πριν, τη Πέμπτη και Παρασκευή συγκεκριμένα, που περιφερειάρχες και δήμαρχοι στις περιοχές που αναμενόταν να εμφανιστούν τα ακραία φαινόμενα, έσπευδαν να καθαρίσουν φρεάτια, ρέματα κλπ. Σαν να μην υπήρχε έως τότε αυτή η ανάγκη. Σαν οι ειδοποιήσεις της Πολιτικής προστασίας να αφορούν στην ειδοποίηση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους προς του πολίτες.    


 Δεν υπήρξαν βέβαια ειδοποιήσεις, για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Στερεάς κλπ Ελλάδας, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να μην οχυρωθεί, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μείνουν εκτεθειμένοι και  να υπάρχουν θύματα, αγνοούμενοι και ανυπολόγιστες ζημίες.

  Χαμένες ανθρώπινες ζωές για τις οποίες δεν λογοδοτεί κανείς, ζημίες σε περιουσίες, καλλιέργειες, ζωικό κλπ κεφάλαιο που το κράτος προφανώς δεν θα καλύψει. Υποδομές που δεν ανταποκρίθηκαν και κανείς δεν αναρωτιέται γιατί. Ποιοί είναι υπεύθυνοι για την παραλαβή και λειτουργία των γεφυρών, των δρόμων, των λοιπών τεχνικών έργων, του κέντρου υγείας, που κατέρρευσαν; 

     Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι οι ζημίες είναι αποτέλεσμα του φαινομένου Ιανός, ελπίζοντας οι πολίτες αυτής της χώρας να είναι αρκετά αγεωργάφητοι και ευκολόπιστοι και να το αποδεχτούν. Έχοντας εικόνα από τόσες άλλες περιπτώσεις αλλά και από την παρούσα, που δεν υπάρχει ούτε μία φωνή ανάληψης ευθύνης, (σε άλλα κράτη θα είχαν υποβάλει την παραίτησή τους πολιτικά και κρατικά στελέχη), υποθέτουμε ότι πάλι το ίδιο θα γίνει. Σε δύο - τρία χρόνια κάποιο ρεπορτάζ θα αναδείξει το θέμα της μη καταβολής κρατικών αποζημιώσεων, τη ζωή των πολιτών στα konteiners κλπ.

   Και όχι μόνο αυτό, συνεχίζεται από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις να μην υποστηρίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικά φαινόμενα! Που είναι άξιο απορίας, πως βλέποντας τέτοιες καταστάσεις και υποδομές, συζητούν ακόμα το θέμα οι ασφαλιστικές εταιρίες.    

    Ο Ιανός, υπήρξε για τους Ρωμαίους ο θεός των αντιθέσεων και των ενάρξεων. Ας ελπίσουμε ότι το πέρασμα του ομώνυμου τυφώνα θα αποτελέσει την αρχή της σοβαρής πλέον αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων και της συνεχούς προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού γι' αυτά, σε αντίθεση, με τη σημερινή ελαφριά και πρόχειρη αντιμετώπιση των πραγμάτων.    

 

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη