Τεράστιο το πρόβλημα με τα ποσοστά οικοπέδων


    

   Βραχνά για όλους τους εμπλεκόμενους σε μεταβίβαση ακινήτων αποτελεί το φαινόμενο των λαθών ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη δήλωση στο κτηματολόγιο ποσοστών ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου της οικοδομής.

  Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι φυσικό, σε πολλές περιπτώσεις στις δηλώσεις διαμερισμάτων και των δικαιωμάτων τους στα κτηματολόγια, έγιναν λάθη. Ένα από αυτά είναι η λάθος δήλωση του ποσοστού του οικοπέδου που αντιστοιχεί στο δηλούμενο διαμέρισμα. Επειδή αυτά που αναφέρονται σε αυτό το εδάφιο ένας ιδιοκτήτης θα το 'αναζητήσει' σε  ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα εάν κατεδαφιστεί η οικοδομή, να βρει πόσο είναι το οικόπεδο που του αναλογεί, δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία.

    Τέτοια λάθη όμως έρχονται στο προσκήνιο συχνά, μιας και κατά την μεταβίβαση, φαίνεται ότι στην  οικοδομή, τα ποσοστά οικοπέδου που δηλώθηκαν, ξεπερνούν το 100%.  Η λύση έρχεται μόνο με συνεννόηση των ιδιοκτητών όλης της οικοδομής, τις ανάλογες συμβολαιογραφικές πράξεις, τα έξοδα κλπ. Αυτή η λύση είναι χρονοβόρα, ακριβή και σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς το λάθος, να συγκεντρώσει τους ιδιοκτήτες, να τους πείσει να κάνουν διαδικασίες κλπ. Υπάρχουν κάποιοι στο εξωτερικό, άλλοι με διαμάχες και άλλοι αδιάφοροι. Και όταν έρθουν στο δια ταύτα, ποιος θα αναλάβει το κόστος!   

   Πολλοί, δέχονται να αγοράσουν το ακίνητο έστω και με λιγότερα, από αυτά που δικαιούνται, ποσοστά στο οικόπεδο και σε άλλη φάση να συνεννοηθούν με την οικοδομή. Κάποιοι προϊστάμενοι  κτηματολογίων δεν δέχονται ούτε αυτό, οδηγώντας τις υποθέσεις σε αδιέξοδο.

    Κάθε μέρα νέα τέτοια προβλήματα ανακαλύπτονται και φέρνουν σε αδιέξοδα πωλητές και αγοραστές, σε δύσκολη θέση συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, ενώ στερείται το δημόσιο από σημαντικά έσοδα και η αγορά από κεφάλαια και δουλειές.

    Η κρατική παρέμβαση με ρύθμιση τουλάχιστον του θέματος είναι αναγκαία και επιτακτική. 




0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη