Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τα μισθώματα

  

  

    Όπως είναι αναμενόμενο, με την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, ξεκίνησε ο αγώνας επιβίωσης, οι επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Επομένως ξεκίνησε και η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων, ειδικά στην επαγγελματική στέγη. Η ανησυχία για το μέλλον, η οικονομική ζημία της διακοπής εργασιών και η νομοθέτηση της καταβολής μειωμένου μισθώματος είναι από τα βασικά επιχειρήματα των επιχειρηματιών.

   Ήδη προτείνονται μειώσεις περί το  40% ή και 50% του μισθώματος που πλήρωναν τον περασμένο Φεβρουάριο.  Όσο δηλαδή επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, ή και παραπάνω . Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που δεν πληρώθηκαν καθόλου ενοίκια Μαρτίου και Απριλίου λόγω αδυναμίας ή ακόμα υπήρχαν παλαιότερες οφειλές.

    Συχνά επίσης συναντάται, ειδικά στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, να εξοφλούνται την Πασχάλια περίοδο μισθώματα αρκετών μηνών, μιας και παρέχεται διευκόλυνση από τον ιδιοκτήτη τους ‘δύσκολους’ χειμερινούς μήνες. Σ’ αυτή την περίπτωση, από την 25η Μαρτίου και μέχρι το Πάσχα που γίνονται αρκετά  μεγάλοι τζίροι, εξοφλούνται τα οφειλόμενα. Φέτος, αυτή η περίοδος πέρασε χωρίς τζίρο και φέρνει περιπέτειες. Οι ανάλογες περιπτώσεις και οι παραλλαγές είναι αμέτρητες.     

    Το ζήτημα είναι ότι βιώνουμε την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και τα αποτελέσματά της  που εξ’ αρχής ήταν αναμενόμενα. Επόμενο είναι η κτηματαγορά και η ιδιοκτησία να επωμισθεί το ανάλογο φορτίο. Ο χρόνος όμως και ο τρόπος που γίνεται,   βρίσκει  τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δυσχερέστατη θέση.

     Το ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση του ύψους των μισθωμάτων, σηματοδοτεί την πίεση που πρόκειται να ασκηθεί. Στις μισθώσεις κατοικιών από την άλλη, δε φαίνεται να υπάρχει τέτοια τάση, τουλάχιστον προς το παρόν.

     Το σε ποιο ποσοστό που θα μειωθούν οι τιμές μίσθωσης δε μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή.  Στη συμφωνία επίσης μπαίνει και το για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει, μιας και αυτή η παράμετρος μπαίνει στη συζήτηση. Τα μέρη πάντως φαίνονται να συγκλίνουν στο -20% έως -30% έως 31/12/2020 ….και για το ’21 θα δούμε!

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη