Πάγωσαν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά;


  


   Η αλήθεια δεν είναι ότι πάγωσαν, αλλά ότι ψύχραναν. Κι αυτό γιατί τα επενδυτικά σχέδια και σχήματα είναι έτοιμα, οι φάκελοι ολοκληρώνονται, η κορωνο-κρίση όμως μάλλον ανέβαλε τις εξελίξεις.
     Διευκρινήσεις αναμένονται από το υπουργείο για πολλά σημαντικά θέματα, με κυρίαρχο ένα. Θα δίδεται άδεια για εγκατάσταση και σε γη υψηλής παραγωγικότητας; 
   Το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πολύ σημαντικούς το κόστος μίσθωσης ή αγοράς της γης, την ασφάλεια και το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Γι’ αυτό η γη αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα και σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.
    Η πολιτική της εγκατάστασης πάρκων στη χώρα μας επέβαλε στις περισσότερες περιπτώσεις την εγκατάσταση σε γη χαρακτηρισμένη χαμηλής αγροτικής παραγωγικότητας, για να μη συγκρουστεί η επένδυση με το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγή και δημιουργηθούν ανισορροπίες. Η γη αυτή συνήθως είναι ορεινή, απομακρυσμένη, δύσβατη, απόκρημνη κλπ.
    Αντίθετα, η γη υψηλής παραγωγικότητας, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάσιμη, ακόμα και από άσφαλτο και το πιο σημαντικό, σε μεγάλο βαθμό ηλεκτροδοτείται (για λόγους άρδευσης κλπ), επομένως  το δίκτυο είναι κοντά στην  εγκατάσταση .
   Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν  ότι μάλλον θα δοθούν άδειες και σε γη υψηλής παραγωγικότητας.  Προς το παρόν είναι όλοι εν αναμονή και λόγω κορωναϊού σε απόσταση. Ο χρόνος όμως περνά,  οι αποφάσεις δεν παίρνονται και όπως γράψαμε πρόσφατα, η αγροτική παραγωγή έχει υψηλή ζήτηση και ίσως η αξία της γης αυξηθεί.       

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη