Μόνο κάλπες δεν χρειάζονται


  
     Με κεντρική σκέψη τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, ήδη από την επομένη της ανάληψης καθηκόντων της κυβέρνησης ΝΔ, ακούγονται διάσπαρτες φήμες για νέο γύρο διπλών εκλογών.
   Εκλογών που, αφού η προκήρυξή τους αναβλήθηκε κατά τα λεγόμενα, λόγω της μεταναστευτικής και της υγειονομικής κρίσης, προτίθεται να προκαλέσει η κυβέρνηση τώρα που έχει 'το πάνω χέρι', ώστε να αποφύγει οποιεσδήποτε εκπλήξεις προκύψουν στο τέλος της τετραετίας με την απλή αναλογική. 

   Ήδη η επιτυχής κατά τα αρχικά φαινόμενα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και η δημοφιλία του πρωθυπουργού, πληθαίνει τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τους προσεχείς μήνες. Ήδη πληροφορίες και δημοσιεύματα δίνουν και σχετικές ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου ή ακόμα και του Αυγούστου.
 
    Η οικονομία και η κοινωνία όμως αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες, μιας και η επιστροφή στη ζωή, την παραγωγή και τις συναλλαγές είναι προβληματική και δύσκολη. Οι δε ουσιαστικές κρατικές παρεμβάσεις ελάχιστες. Τα εσωτερικά (διαχείριση μεταναστευτικού) και εξωτερικά (Τουρκία) Εθνικά θέματα προβληματίζουν κάθε μέρα και περισσότερο. Για το θέμα των ανατολικών  μας συνόρων δε, αυτό το καλοκαίρι θεωρείται το πιο επικίνδυνο για προκλήσεις και κρίσεις, μιας και η θερινή 'εκεχειρία' που τηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω του τουρισμού, φέτος δεν υπάρχει λόγος να τηρηθεί. Άλλωστε και άλλοι παράγοντες όπως η οικονομία και η πολιτική κατάσταση στη γείτονα κάνουν μία μεγάλη πρόκληση να φαίνεται πιο πιθανή. 

 Σε όλη αυτή την κατάσταση, η κοινωνία και η οικονομία της χώρας δε μπορεί ή δεν πρέπει να απασχολείται και με την φιλολογία περί εκλογών. Συχνά άλλωστε, η προεκλογική περίοδος είναι επιζήμια για την οικονομία και για τη λειτουργία του κράτους. Και σ' αυτή η συγκυρία οι αντοχές... γίναν κλωστές. Δεν υπάρχει ούτε περιθώριο για μία μακρά, μάλιστα ακόμα πιο επιζήμια, περίοδο  'εκλογολογίας'. Αυτό το πολιτικό χαρτί, ας μην το παίξει η κυβέρνηση, τουλάχιστον τώρα.    

0/Post a Comment/Comments

Νεότερη Παλαιότερη